Καλό καλοκαίρι στους μικρούς μαθητές!

Καλό καλοκαίρι στους μικρούς μαθητές!

 

Τελευταία εβδομάδα έμεινε για το κλείσιμο των σχολείων και πολλά παιδιά περιμένουν ανυπόμονα τη στιγμή που θα παίξουν το παραδοσιακό πλέον “μπουγέλωμα”.Πόσα όμως από τα παρακάτω ενδιαφέροντα στοιχεία για το “μπουγέλωμα” ξέρετε;

 

Στην Ελλάδα δεν είναι γνωστό πότε και πώς ξεκίνησε η παράδοση του “μπουγελώματος”. Η λέξη προέρχεται από το μπουγέλο που σημαίνει ξύλινο βαρέλι ή κουβάς το οποίο χρησιμοποιούσαν παλιά για νερό ή κρασί.
Στη “μάχη”, χρησιμοποιούνται νεροπίστολα, νερόμπομπες, κουβαδάκια, μπουκάλια νερού και γενικά οτιδήποτε μπορεί να μεταφέρει αρκετή ποσότητα νερού.

 

Στόχος του παιχνιδιού είναι να γίνουν όλοι μούσκεμα, να διασκεδάσουν, να γελάσουν πολύ, και να αποχαιρετήσουν χαρούμενα την σχολική χρονιά που κλείνει.

 

Αυτό που προκαλεί εντύπωση όμως, είναι ότι σε κάποιες χώρες, το “μπουγέλωμα” ή αλλιώς νερομαχία, αποτελεί πραγματικό έθιμο!

 

Στην Ταϊλάνδη, γιορτάζουν την Songkran Day, που είναι μια 3ήμερη γιορτή στα μέσα του Απριλίου, για το νέο ηλιακό έτος και την έναρξη του καλοκαιριού.

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών, όλοι βρέχουν όλους, παντού, ακόμα και στο δρόμο, καθώς αυτή η κίνηση, αποτελεί ευχή για το άτομο που βρέχεται!

 

Η Songkran Day είναι η μεγαλύτερη γιορτή και τουριστικό αξιοθέατο της Ταϊλάνδης και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

 

Στην Ευρώπη επίσης υπάρχουν αντίστοιχες γιορτές ή έθιμα, όπως η Smigus-Dyngus που είναι η εθνική ημέρα νερομαχίας της Πολωνίας και την γιορτάζουν την Δευτέρα μετά το Πάσχα.
Την ίδια γιορτή έχουν στην Τσεχία, την Ουγγαρία, την Σλοβακία καθώς και σε κάποιες περιοχές της Ουκρανίας.

 

Το νερό λοιπόν, εκτός από απαραίτητο στοιχείο για την επιβίωση, προσφέρει στους ανθρώπους και αξέχαστες, χαρούμενες στιγμές!