Το φαινόμενο Mpemba

Το φαινόμενο Mpemba

Το παράδοξο φαινόμενο Mpemba όπου το ζεστό νερό παγώνει γρηγορότερα από το κρύο και θα μπορούσε να ονομάζεται φαινόμενο του Αριστοτέλη!

Το 1963 ένας φοιτητής από την Τανζανία, ο Erasto Mpemba ανέφερε στον καθηγητή φυσικής Dr. Denis Osborne μετά το τέλος μιας διάλεξης, μια παρατήρηση που είχε κάνει όταν έφτιαχνε παγωτό στο μάθημα μαγειρικής.

Είχε διαπιστώσει ότι το μίγμα με γάλα για το παγωτό που ετοίμαζε παγώνει γρηγορότερα όταν μπει στην κατάψυξη ζεστό, σε σχέση με όταν το τοποθετούσε στην κατάψυξη σε θερμοκρασία δωματίου.

Οι πρώτες αντιδράσεις των συμφοιτητων του αλλά και του καθηγητή όταν το άκουσαν ήταν φυσικά αρνητικές.

Οταν ο Osborne επέστρεψε στο εργαστήριό του πειραματίστηκε με την συγκεκριμένη υπόθεση, όπου προς μεγάλη του έκπληξη διαπίστωσε ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις το ζεστό νερό παγώνει ταχύτερα από το κρύο.

Το 1969 ο Osborne μαζι με τον Mpemba δημοσίευσαν τα αποτελέσματα από τις έρευνες τους.

Το φαινόμενο Mpemba έχει απασχολήσει και συνεχίζει να απασχολεί την επιστημονική κοινότητα εδώ και πολλές δεκαετίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο παγκόσμιος διαγωνισμός που διοργάνωσε το 2012 το Βασιλικό Συμβούλιο Χημείας της Βρετανίας για την απόδειξη και εξήγηση του φαινομένου όπου οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 22.000!

Παρότι ακόμα σαφής εξήγηση για το φαινόμενο μάλλον δεν υπάρχει, μία από τις πιο απλές είναι ότι με το βρασμό το νερό βρίσκεται σε κατάσταση ατμοποίησης και επειδή ο ατμός έχει μικρότερη πυκνότητα από το νερό, είναι ευκολότερο να παγώσει.

Ο Mpemba δεν ήταν ο πρώτος που έκανε την συγκεκριμένη παρατήρηση, καθώς η πρώτη καταγραφή του φαινομένου έγινε από τον Αριστοτέλη ο οποίος απέδωσε το φαινόμενο στην “αντιπερίσταση”