Γιατί η θάλασσα έχει μπλε χρώμα;

Γιατί η θάλασσα έχει μπλε χρώμα;

Το νερό περιγράφεται στα λεξικά ως ένα διάφανο, άοσμο, άγευστο και άχρωμο υγρό. Αν αυτό ισχύει, τότε γιατί η θάλασσα έχει μπλε χρώμα;

Στην πραγματικότητα το νερό έχει μια ελαφριά μπλε απόχρωση!
Μπορούμε να δούμε το χρώμα του όταν υπάρχει συγκεντρωμένο σε μεγάλη ποσότητα, όπως είναι η θάλασσα. Σε μικρότερες όμως ποσότητες, όπως για παράδειγμα αν κοιτάξουμε μέσα από ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό,(από τα Νερά Κρήτης φυσικά!) το βλέπουμε διάφανο και άχρωμο.

Το μπλε χρώμα οφείλεται στην απορρόφηση της κόκκινης και πορτοκαλί απόχρωσης του λευκού φωτός όταν διαχέεται μέσα στο νερό, ενώ οι μπλε αποχρώσεις το διαπερνούν. Ανάλογα με την ποσότητα του νερού που υπάρχει, διαφοροποιούνται και οι αποχρώσεις του μπλε.
Στην θάλασσα για παράδειγμα, όπου είναι ρηχά, βλέπουμε μια γαλανή – τυρκουάζ απόχρωση. Αντίθετα, όπου το βάθος είναι μεγάλο, το χρώμα που βλέπουμε είναι μπλε σκούρο.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το γυαλί. Βλέποντας μέσα από ένα λεπτό γυαλί, αυτό μας φαίνεται διάφανο και άχρωμο. Αν όμως το γυαλί είναι πολύ χοντρό, αρχίζουμε να βλέπουμε μια πρασινωπή απόχρωση!

Μερικές φορές μπορεί να παρατηρήσουμε και άλλα χρώματα στο νερό, όπως το πράσινο. Αυτός ο χρωματισμός οφείλεται στην ύπαρξη φυτοπλαγκτόν ή ζωοπλαγκτόν. Άλλοι χρωματισμοί μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη μετάλλων, αλάτων ή ακόμα και χημικών.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε στην Ελλάδα και έχουμε εύκολη πρόσβαση σε υπέροχες παραλίες με τις ομορφότερες αποχρώσεις του μπλε που υπάρχουν!

Καλό καλοκαίρι σε όλους!