Εύκολες και γρήγορες λύσεις για τα σχολικά γεύματα!

Εύκολες και γρήγορες λύσεις για τα σχολικά γεύματα!

Δεν υπάρχει γονιός με παιδί σε ολοήμερο σχολείο που να μην προβληματίζεται για τα γεύματα που πρέπει να προετοιμάζει ώστε να τα παίρνει το παιδί μαζί του.

 

Οι σκέψεις πολλές. Ποια  φαγητά τρώει με ευχαρίστηση το μικρό μας; Ποια φαγητά αντέχουν από την προηγούμενη μέρα ώστε να μπορεί το παιδί να το καταναλώσει με ασφάλεια; Θα πρέπει το φαγητό του να μπει στο ψυγείο; Διαθέτει λειτουργικό ψυγείο το σχολείο; Μετά θα μπορέσει να ζεσταθεί σωστά; Γιατί μπορεί τα περισσότερα σχολεία να έχουν την δυνατότητα να ζεσταίνουν το φαγητό των παιδιών, δεν είναι όμως βέβαιο ότι αυτό γίνεται σωστά.

Επίσης ο χρόνος προετοιμασίας των γευμάτων, ειδικά για τους εργαζόμενους γονείς, είναι  ένας σημαντικός παράγοντας άγχους.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές χρήσιμες συμβουλές από μαμάδες αλλά και μπαμπάδες που μπορούν είτε να σας βοηθήσουν στην προετοιμασία και την εύκολη εκτέλεση των γευμάτων των παιδιών ή απλά να σας εμπνεύσουν.

1) Τα περισσότερα φαγητά της προηγούμενης ημέρας γίνονται εξαιρετικά σάντουιτς την επόμενη!

Αν για παράδειγμα έχει περισσέψει κοτόπουλο, μπιφτέκι ή οποιοδήποτε άλλο κρέας από την προηγούμενη μέρα, ψιλοκόψτε το σε μικρές μπουκίτσες και βάλτε το μέσα σε ψωμάκι για σάντουιτς. Ανάλογα με τις προτιμήσεις του παιδιού μπορείτε να προσθέσετε λίγη μαγιονέζα ή κέτσαπ, ντομάτα, μαρούλι, τυρί ή βραστά λαχανικά. Είναι πολύ σημαντικό το τελικό αποτέλεσμα να είναι μαλακό ώστε να μπορεί το παιδί να το μασήσει εύκολα.

Επίσης είναι πολύ πιθανό να το πείσετε να φάει ψάρι με αυτόν τον τρόπο και όποια άλλα φαγητά δεν τρώει συνήθως όπως είναι τα λαχανικά και τα όσπρια.

Η διαφορά με το σάντουιτς είναι ότι μπορεί να συνεχίσει το παιχνίδι του και να τρώει ταυτόχρονα οπότε δεν είναι αφοσιωμένο σε αυτό που τρώει. Φυσικά δοκιμάστε το πρώτα στο σπίτι.

2) Προετοιμάστε τα γεύματα της εβδομάδας από το σαββατοκύριακο ώστε να έχετε όλα τα υλικά που χρειάζεστε.

Όσπρια και κρέατα που απαιτούν αρκετή ώρα να βρασμού, μπορείτε να τα έχετε προ-βρασμένα στην κατάψυξη σε μικρές συσκευασίες. Έτσι θα μπορείτε εύκολα και γρήγορα να βγάζετε από την κατάψυξη σε όποια ποσότητα επιθυμείτε και να ολοκληρώσετε το μαγείρεμα τους μέσα σε λίγα λεπτά αφού θα χρειαστεί να προσθέσετε μόνο τα υλικά του τελικού σταδίου (π.χ. ντομάτα ή λεμόνι)

3) Προετοιμάστε τον κιμά που θα αγοράσετε σε μπιφτέκια και βάλτε τα ένα – ένα στην κατάψυξη.

Όταν δεν έχετε προλάβει να ετοιμάσετε κάποιο γεύμα από την προηγούμενη μέρα, μπορείτε το πρωί μέχρι να ετοιμαστεί το παιδί για το σχολείο, να ψήσετε ένα ή δυο μπιφτέκια στην ψηστιέρα ή σε ένα μικρό αντικολλητικό σκεύος. Δεν θα σας πάρει πάνω από 15’. Προσθέστε κάποιο φρέσκο εποχιακό λαχανικό για σαλάτα(λάχανο ή μαρούλι, αγγούρι κλπ)

4) Αποφύγετε τις πατάτες που έχετε από την προηγούμενη μέρα.

Οι πατάτες πρέπει να καταναλώνονται όταν είναι φρεσκομαγειρεμένες. Επίσης αποφύγετε φαγητά που δεν τα τρώει το παιδί. Αυτά τα φαγητά προτιμήστε να τα μαγειρεύετε το σαββατοκύριακο ώστε να ξέρετε αν έχει φάει ή όχι.

5) Στα φρούτα που βάζετε μαζί του αποφύγετε τα φρούτα που μαυρίζουν όταν είναι κομμένα.

Προτιμήστε να βάλετε μπανάνα, σταφύλια χωρίς κουκούτσια η μανταρίνια. Μήλα και αχλάδια μπορεί να τα φάει και στο σπίτι.

6) Στα περισσότερα σχολεία ζητάνε από τους γονείς να αγοράσουν ένα παγούρι για το νερό που θα παίρνουν τα παιδιά μαζί τους.

Αυτή η λύση των παγουριών παρουσιάζει αντικειμενικά τα εξής προβλήματα:

Α) Είναι ογκώδη.

Β) Πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά σε καθημερινή βάση.

Γ) Για να μπορούν τα παιδιά να ξεχωρίσουν το δικό τους, αφού όλα έχουν ένα σχέδιο από τις 3-4 παραλλαγές που κυκλοφορούν, γράφουν με μαρκαδόρο το όνομα του καθενός επάνω. Τα μικρά όμως του νηπιαγωγείου δεν ξέρουν να διαβάσουν με αποτέλεσμα το ένα να παίρνει το παγούρι του άλλου.

Δ) Στην πλειοψηφία των παγουριών μετά από λίγο διάστημα τα καπάκια χαλαρώνουν και δεν εφαρμόζουν σωστά. Αποτέλεσμα; Κάποιος ή  κάτι γίνεται μούσκεμα!

Σε αυτήν την περίπτωση ιδανική λύση αποτελούν τα νεράκια από τα Νερά Κρήτης.

Είναι πρακτικά, ελαφρύτερα και πιο εύχρηστα στα μικρά χεράκια, ενώ τα σχέδιά τους αρέσουν πολύ σε όλα τα παιδιά! Διαθέτουν πάρα πολλά σχέδια ώστε κάθε παιδί να μπορεί εύκολα να ξεχωρίσει το δικό του. Για τους γονείς τα νεράκια από  τα Νερά Κρήτης αποτελούν έναν ιδανικό συνδυασμό υψηλής ποιότητας εμφιαλωμένου νερού, ευκολίας, ασφάλειας και πρακτικότητας.

Τα παραπάνω αποτελούν λύσεις για κάποιους γονείς που τα εφαρμόζουν ή τα εφάρμοσαν στο παρελθόν καθώς τα παιδιά τους μεγάλωσαν πια !

Εμείς τα αναφέρουμε ενδεικτικά ως πηγή έμπνευσης.

Άλλωστε με την πάροδο του χρόνου η κάθε οικογένεια βρίσκει τους δικούς της τρόπους, λύσεις και ρυθμούς!

Ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά με υγεία και πρόοδο σε όλους τους τομείς για τους μικρούς μας φίλους και τις οικογένειές τους!